Premii

 

PREMIUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM EXPERIMENTAL BUCUREȘTI 2012

oferit de Universitatea Națională de Arte București

 

METEOR

de Matthias Muller și Christoph Girardet

 

STATEMENT-UL JURIULUI:

 

Cei doi autori reuşesc să cristalizeze un material brut descoperit de ei şi să transpună forţa acestuia într-un limbaj cinematografic profund poetic. Un cer întunecat e ecranul pe care se proiectează vise şi secvenţe imaginate de câţiva băieţi în prag de pubertate. Sunt simbolurile speranţelor lor, aflate între spaimă şi dorinţă de eliberare. Persistă o atmosferă de melancolie, ca o călătorie către lună, un sentiment al singurătăţii, întrerupt doar de senzaţii vizuale.

 

--

 

PREMIUL PENTRU IMAGINE

oferit de KODAK CINELABS ROMANIA

 

THE WAVES

de Miguel Fonseca

 

STATEMENT-UL JURIULUI:

 

Ciclul vieţii şi al morţii apare pe ecran în imagini superbe ale mării şi ale peisajului marin. Valuri atemporale se rostogolesc pe plajă, elemente componente ale ciclului naturii. Ritmul valurilor ce se sparg pe plajă crează atmosfera filmului şi prezintă cu subtilitate relaţia dintre două surori.

 

--

 

MENȚIUNE SPECIALĂ

 

CONNECTION LOST

de Paula Oneţ și Manuela Borza

 

STATEMENT-UL JURIULUI:

 

Un concept inteligent – în cazul de faţă două studente din cadrul unui program de schimburi cultuale, care le spun rudelor din România că doresc sp rămână în Turcia – poate genera un film profund şi umoristic în acelaşi timp. Conversaţii spontane şi absurde ne dezvăluie că legăturile de familie  nu sunt de ajuns pentru a aplana prăpastia dintre generaţii.  Avem de-a face cu neîncrederea faţă de culturi necunoscute, combinată cu dorinţa de a proteja tinerele vlăstare ale familiei. Pe de altă parte, tânăra generaţie e în cătuarea aventurii – în viaţă şi în modul de a face cinema. Un film realizat cu mijloace simple, dar cu un impact plkin de forţă.