Juriu

 

CHRISTOPHE LEPARC - Managing Director al QUINZAINE DES REALISATEURS, Festival de CANNES. Lucrează în industria cinematografică începând din 1990, fiind specializat în organizarea de festivaluri de film; s-a remarcat lucrând timp de 10 ani ca «prospector» de filme pentru International Women Directors’ Film Festival din Créteil. În 1994, a început să lucreze pentru Festivalul de la Montpellier ca prospector, membru al comitetului de selecție, și responsabil de realizarea de retrospective. Între 2000 și 2008, a lucrat ca Program Manager al Semaine Internationale de la Critique, secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes dedicată noilor talente din cinema. Din 2007 este Managing Director al QUINZAINE DES REALISATEURS/ DIRECTORS’ FORTHNIGHT, cealaltă secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes. În prezent lucrează cu Edouard Waintrop, noul Director Artistic al Quinzaine-ului.

 


 

JONATHAN POUTHIER (n. 1983) - începând din ianuarie 2012 este responsabil de programele de cinema ale Muzeului Național de Artă Modernă CENTRE POMPIDOU, Paris. Absolvent al LA FEMIS (Ecole nationale supérieure des métiers de l'image et du son), cercetările sale se concentrează pe practicile de distribuție și expunere a cinema-ului în circuitul muzeistic. S-a ocupat de asemenea de achiziții pentru Coproduction Office Berlin și s-a asociat proiectului curatorial al galeriei KOW Berlin. Este totodată curator al expoziției Abweichung (Outsiders) în cadrul Brandenburger Kunstverein, 2011.

 

 

 


 

FRANCOIS BONENFANT - Head of Studies LE FRESNOY Studio National Des Arts Contemporaines. A studiat teatru la INSAS și literatură modernă la Universitatea Paris 10-Nanterre. Scriitor și critic de film, a devenit, începând din septembrie 2010, șef al catedrei de cinema și artă vizuală la LE FRESNOY - Studio national des arts contamporains. Între 2005-2010 a fost responsabil pentru programul Fenêtre sur le court métrage contemporains în cadrul Cinematecii Franceze. În 2009 a fost director artistic asociat al Cinéma du Réel (Centre Pompidou). Lucrează periodic cu festivaluri de film franceze și din afara granițelor (Cinéma du Réel, Côté Court, Indielisboa, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen). Printre altele, este colaborator al revistei Bref și co-editor al dicționarului de cinema publicat de Télérama.

 


 

ANNA ABRAHAMS (n. 1963, Oslo) este Project Leader Programming în cadrul EYE FILM INSTITUTE NETHERLANDS. Înainte de asta, a fost Director al Filmbank, cea mai importantă organizaţie implicată în arhivarea, difuzarea şi distribuţia producţiei contemporane de film experimental din Olanda, fondată în 2001 de curatori si autori consacraţi de film experimental precum Anna Abrahams, Peter Van Hoof, Cyrus Frisch şi alţii. A făcut studii de cinema şi istoria artei la Universitatea din Amsterdam. Activează ca regizor şi editor de filme cu tematici culturale şi sociale în cadrul studioului independent de producţie Rongwrong, pe care l-a fondat în 1989, împreună cu partenerul sau, regizorul Jan Frederik Groot. Filmele lui Abrahams au fost prezentate şi premiate în festivaluri de prestigiu, precum Rotterdam, Montreal, Marseille, Indielisboa, Jihlava, Huesca etc. Abrahams a predat cursuri la universităţile de artă din Haga, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, Utrecht şi Amsterdam, a fost autor şi redactor la cateva publicatii de film, televiziune şi arhitectură şi este co-autor al unor cărţi despre filmul de avangardă. În prezent, predă cursuri de cinema la Royal Art Academy din Haga.

 


 

BRIGITTA BURGER-UTZER  (n. 1960, Vienna) - Director al SIXPACKFILM, cel mai important distribuitor de cinema de avangarda și artă vizuală din Austria. A studiat teatru si fotografie; a absolvit Management Cultural la Universitatea Kepler, Linz. Co-fondator al SIXPACKFILM în 1990; din 1992 director al SIXPACKFILM; concepe și organizează numeroase programe de film in Viena; din 1994, se ocupă de seria de filme "IN PERSON: International film/videoartists bring their work up for discussion"; semnează lucrarea "Frank Films: the film and video work of Robert Frank" (împreună cu Stefan Grissemann).

 

 

 

 


 

LAURENȚIU DAMIAN - Președinte al Senatului Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București (UNATC) și Profesor Universitar Doctor și conducător de an universitar la Secția de Regie Film și TV a aceleiași UNATC. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, București, în 1978, LAURENTIU DAMIAN este un regizor român, una dintre figurile cheie ale Noului Val în Documentarul Românesc din anii ‘80. Din cauza vocii lor îndrăznețe, unele dintre lucrările sale au fost interzise de regimul comunist: „Maria Tănase” (1986, Premiul pentru Cel mai bun documentar, acordat de Uniunea Cineaștilor din România) sau „Cota zero" (1987, prezentat la Oberhausen și Cracovia). Numeroase alte filme au primit distincţii pe plan internaţional: „Rămânerea" (1991, prezentat la Berlin), „Oare Dumnezeu o suspinat omenește?" (1991, prezentat în Graz, Cracovia și Oberhausen). În 2003 LAURENȚIU DAMIAN a devenit doctor Magna cum Laudae în Cinematografie și Media. Este de asemenea Director al Editurii Video din cadrul Ministerului Culturii și membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano, și a publicat peste 600 de articole despre istoria şi estetica filmului.