LIGHTHOUSE (19', Olanda, 2012)

 

Prezentat în premieră la Festivalul de la Rotterdam 2012, LIGHTHOUSE este un  scurtmetraj ambiguu filmat dintr-un singur cadru secvenţă care jonglează cu trecerea de la lumină la întuneric. Aparatul de filmat urmăreşte protagonistul în timp ce acesta trece dintr-o cameră în alta. În contrast cu el, tatăl stă rigid ca o statuie în scaunul său, uitându-se pe fereastră. Structurat în jurul unor perechi antonimice (lumină/ întuneric, tânăr/ bătrân, mişcare/ imobilitate), LIGHTHOUSE este remarcabil prin trecerile repetate, insesizabile de la zi la noapte în acelasi cadru netăiat de 19 minute.

Director: WOUTER VENEMA

With the support of:

 

Cast: WARD WEEMHOFF, HENK STUURMAN

Screenplay: WOUTER VENEMA

Cinematography: STEF TIJDINK

Editing: WOUTER VENEMA, LAURENT FLUTTERT

Sound: MATT KEMP

Producer: TIM LEYENDEKKER

Production: ABSENT WITHOUT LEAVEWorld Sales

EYE FILM INSTITUTE NETHERLANDS

ANNA DABROWSKA - DISTRIBUTION EXPERIMENTAL FILM

0031 - 20 - 7582351

www.eyefilm.nl

annadabrowska[at]eyefilm[dot]nl

 

Director's contact: w[dot]venema[at]gmail[dot]com

 

 

WOUTER VENEMA este câștigătorul din 2007 al Rene Pret Coelho. El a studiat Fine Arts la ArtEZ, Arnhem și la Institutul Sandberg, Amsterdam. Portofoliul său conţine scurtmetraje, desene, animatii şi cărţi. În lucrările sale, Venema investighează modurile in care poate fi creată o poveste şi în care aceasta e influenţată de mediul in care se manifestă. Sentimentul de simultaneitate - stratificarea locurilor și a timpului, a pământului și a amintirilor - este o temă centrală a operei sale. Alte scurtmetraje regizate de Venema sunt Cicade (2011), Doka (2010), Echoes (2009) și Monument (2009).

 

Rotterdam IFF 2012

 

„Stă pe scaun, nemişcat şi rigid, ca o statuie. Conştient, dar incapabil să reacţioneze, lasă totul să treacă pe lângă el. Eu, dimpotrivă, mă mişc agitat dintr-o cameră în alta, fără să dorm, fără să mă aşez sau să vorbesc. În felul ăsta ziua trece mult mai rapid decât în mod normal. Locul pare să se învârtă într-un ritm propriu, ca un straniu ceas ranit. LIGHTHOUSE a fost inspirat de un scurt documentar despre cea mai lungă eclipsă solară a secolului XXI. Două forțe trec una pe lânga cealaltă, influenţându-se fără să realizeze, legate prin mediul în care exista. Filmul este rezultatul unei cercetări în curs de desfășurare despre simultaneitate - stratificarea locului și a timpului, a pământului și a amintirilor.” (WOUTER VENEMA)

 

TRAILER (YOUTUBE)

TRAILER (VIMEO)

 

FILM WEBSITE

ARTIST WEBSITE

WOUTER VENEMA: "DOKA"

WOUTER VENEMA: "MONUMENT"