Board

 

PETER GREENAWAY: PREȘEDINTE ONORIFIC

 

Nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, Peter Greenaway este unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, respingingând structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Primul său lungmetraj narativ, „The Draughtsman’s Contract”, finalizat în 1982, a fost excelent primit de critică şi l-a consacrat pe plan internaţional ca un cineast original. Reputaţia i-a fost consolidată de următoarele sale filme, cum ar fi „The Cook, the Thief, his Wife, and her Lover”, „The Pillow Book” şi „The Tulse Luper Suitcases”.

 


COPEL MOSCU: DIRECTOR AL FESTIVALULUI

 

Născut în 1953, Copel Moscu a absolvit Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, şi ulterior a lucrat la Studioul de Film Documentar Sahia. Unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în Documentarul Românesc din anii ‘80 (împreună cu Ovidiu Bose Paştină, Tereza Barta, Laurenţiu Damian, Sabina Pop), a fost un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic în filme subversive, controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ la nivel de concept şi formă, o critică energică a regimului comunist - filme interzise de cenzura perioadei. Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lung metraj în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii internaţionale şi naţionale (Şcoală serală, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Epoca de bronz, Va veni o zi şi Am ales libertatea). În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC) şi artă video la Universitatea de Arte Bucureşti (UNARTE) şi este un cunoscut consultant artistic pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, în special studenţilor de la film şi arte vizuale, primul festival de film experimental din România.

 


ADINA PINTILIE: CURATOR AL PROGRAMULUI INTERNAŢIONAL

 

Adina Pintilie - regizor/scenarist din România - a absolvit recent Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Secţia Regie Film. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. În anul 2007, documentarul său Nu te supăra,dar... - produs de AWA, cu sprijinul ARTE France şi TVR, a avut premiera mondială la Locarno - Competiţia Cineaşti ai Prezentului, a fost inclus în selecţia IDFA 2007 - Best of Fests, a obţinut Premiul Porumbelul de Aur pentru cel mai bun documentar la DOK LEIPZIG 2007 şi a fost selecţionat/premiat la 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen,  Moscova, Sarajevo, Indielisboa, Varşovia, Krakovia etc. Cel mai recent mediumetraj al său, Oxigen, a fost proiectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2010, în Buenos Aires BAFICI, Montpellier, Thessaloniki, Varşovia, Bilbao,Tampere etc. Ultimul său scurtmetraj, Balastiera#186, regizat împreună cu George Chiper, a fost selecţionat la Locarno 2008, Secţiunea Scurtmetraje de Autor, și a câstigat Runner Up Award la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi Menţiunea Specială a Festivalului Internaţional de Film de la Trieste.


OZANA NICOLAU: DIRECTOR EXECUTIV

 

Ozana Nicolau a absolvit recent Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie de film. Unul dintre filmele sale studențesti, „Eu şi sora mea”, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film CineMaIubit Bucureşti 2009 şi a primit două premii: „Cel mai bun scenariu” şi  „Cea mai bună actriţă”, precum şi Premiul Întâi la Festivalul internaţional de film Future Movie (2010). Filmul său de licenţă, „Între prieteni”, a fost prezentat în cadrul Festivalului de la Tampere, la Festivalul de la Cannes, Secţiunea Short Film Corner, la Festivalul de Scurtmetraj de la Karlovy Vary şi la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Drama (Grecia). În prezent, Ozana pregăteşte un scenariu pentru un lungmetraj, în cadrul East European Film Alliance (EEFA) 2011 (Sofia IFF, Molodisk IFF, Tallin BlackNights IFF Workshops) şi lucrează la finalizarea celui mai recent documentar al său, produs de Aristoteles Workshop cu sprijinul ARTE France. 

 

 


MARIUS COPEL: CO-PRODUCĂTOR FESTIVAL

 

Marius Copel este născut în București în anul 1983. De-a lungul timpului își urmărește pasiunea pentru arte și media, studiind jurnalismul, cinema-ul și artele video. Lucrând la filme documentare ca regizor secund și documentarist, dezvoltând și producând emisiuni de televiziune și online, își fondează propria companie în anul 2007. În aceeași perioadă co-produce evenimente culturale în București și Berlin. Între 2009 și 2011 se apropie de lumea artelor vizuale digitale și regizează filme experimentale, descoperind un terioriu nou și fascinant. În prezent, își continuă activitatea de realizator și scenarist, dezvoltând proiecte mai ales în direcția filmelor de gen, thriller sau mistery. Începând cu anul 2012, este unul dintre producătorii Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA.